Przeszukałem aktualne tematy na forum i nic konkretnego nie znalazłem o radiooperatorach wśród spadaków

Dosyć sporo stronek znalazłem na temat samego sprzętu i trochę na temat 501st Signal Battalion, jednak nic ciekawego na temat samych radiooperatorów, ich pracy, obowiązków, itd. Być może za słabo szukałem, ale na tę chwilę to nieistotne… No i wszystko po angielsku, na dodatek trochę technicznego słownictwa.
Więc, jaki był zakres obowiązków radiooperatorów oprócz samego „radiooperowania”? Czy byli liczni wśród spadaków? Jakim sprzętem się posługiwali (mam zdjęcie spadaków z SCR-536 (BC-611), jednak natrafiłem też na informacje o innych modelach przez nich używanych: SCR-300 (BC-1000), RT-37 PPN-2 (Eureka Beacon) i SCR-694 (BC-1306))?
Chyba wszystkie radio sety, które wymieniłem są transmiterami i odbiornikami (tzw. transceivery), więc przypuszczam, że informacje szły w obie strony – od radiooperatora do radiooperatora, od radiooperatora do dowodzenia, i odwrotnie. Ale czy na pewno? A może wszystkie informacje szły tylko i wyłącznie do stanowiska dowodzenia, jakiejś większej stacji radiowej (np. SCR-284, SCR-197, SCR-299)?
Uff. Miało być krótko, a wyszło inaczej, jak zwykle…
Pozdrawiam