Martinve napisał(a):Ale planowano to na okres około 20.I, więc nawet jeżeli sam desant rozpoczął się 22.I to cała operacja jako szersze wydarzenie mogła się zacząć 20.I (zależy jak kto patrzy) xP
Pamiętajmy że M43 pierwszy raz użyte zostały w 43' w desancie pod Anzio i mieli je piechociarze, więc istniały możliwości że mogli mieć je pojedynczy żołnierze, szczególnie jeżeli wracali po ranie odniesionej we Włoszech i w systemie uzupełniania stanów jednostek zostali przydzieleni do dywizji biorących udział w "Overlord" ;]
macaco napisał(a):Witam
Wczoraj oglądałem film dokumentalny z archiwalnymi materiałami o operacji Overlord. Był tam jeden filmik archiwalny z 20 sierpnia'44 i na tym filmie żołnierze mieli na sobie M43 (to chyba mało istotne ale mieli też na hełmach opatrunki spadochronowe). Czy przed Market Garden te mundury były już używane ?
Z góry dzięki !
pozdrawiam
Pamiętaj, że kroniki filmowe czasami zlepiane są z różnych filmów i mieszane między sobą i nie zawsze to, co widzisz w podpisie odpowiada
temu co widzisz na ekranie. Podobnie jest w książkach - widzisz zdjęcie Gavina i innych spadaków z 82nd w mundurach M1943 a podpis pod
zdjęciem głosi, że to przygotowania do D-DAYBiorąc pod uwagę, że każdy dzień rozpoczęcia operacji to D-DAY, to wszystko jest w porządku,
ale w historii znany jest tylko jeden taki D-DAY i bynajmniej nie jest to początek operacji Market Garden.
macaco napisał(a):Dzięki za odpowiedź niestety nie oglądałem tego od początku więc tytułu nie znam.
macaco napisał(a):Sprawdziłem ramówkę i dokument nazywał się "Druga Wojna Światowa w Kolorze" (był to odcinek 9)
Program to Viasat History
Powrót do Fakty, mity i inne dyskusje historyczne dot. 101 abn
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości