Jakiś czas temu zacząłem przymierzać się do rekonstrukcji postaci combat-medic'a 505 pułku i postanowiłem swoje przybory nosić w torbie nazywanej Medical Drop Kit późnego typu. Ponieważ US Army a przede wszystkim wojska powietrzno-desantowe nie posiadały wystarczająco specjalistycznego wyposażenia dla jednostek medycznych używano zamiennie wszelkich toreb dostępnych w ogólnowojskowych magazynach (torby od masek pgaz, musette bag'ów, toreb medycznych piechoty, które mimo wszystko nie były zbyt obszerne). Doświadczenia skłoniły spadochroniarzy do wypełnienia tej niszy - w latach 1942-43 wprowadzono pierwszy typ Medical Drop Kit (używane m.in. w trakcie Operacji Husky i desantu na Sycylię w 1943r.), w których były przechowywane materiał do założenia First Aid Station. Zapewne po doświadczeniach wprowadzono nowe, zmodyfikowane torby do zrzutów. Taki też Medical Drop Kit będę starałem się wykonać

307th Airborne Medical Company, czerwiec 1944 > spadochroniarz w centrum zdjęcia ma Drop Kit przyczepiony nad musette-bagiem

505th PIR, czerwiec 1944

Mój medical drop kit

Teraz zabieram się za kompletowanie wypełnienia torebki

Ostatnio edytowano Pn lis 19, 2012 5:53 pm przez
arthur_szu, łącznie edytowano 1 raz