Go to footer

GRH 101 Airborne forum rekonstrukcji amerykańskich jednostek powietrznodesantowych

Hełm m1C

Oporządzenie i wyposażenie (szelki, pasy, ładownice, hełmy, rękawice, łopatki, kilofki, musset bagi, duffle bagi, menażki, manierki itp.). Tu również o dodatkach, jak pudełka na zapałki itp.

Moderatorzy: Mako, Jackson

Hełm m1C

Postprzez Lt.Horne » Cz lut 01, 2007 10:59 pm

Hełm Bundeswehry to kiepski materiał na M1C do rekonstrukcji :lol: .
Lt.Horne
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Pastor » Pt lut 02, 2007 11:06 am

Kup koszerne repro na eBayu, jest tego od groma. Hełm na D-Day zasadniczo nadaje się tylko M2D i takiego powinieneś szukać. M1C dobre na Market Garden. Jak kupisz M2 to będziesz miał wypas na całą wojnę. W USA robią repra na bazie oryginalnych 2 wojennych skorup i linerów. Można kupić nowe lub lepiej uzywane po reenactorach-są juz spatynowane i wyglądaja 100%. O ceny nie pytaj-wejdz na eBay i poszukaj.
Pastor
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Edler » Pt lut 02, 2007 1:47 pm

Hełm Bundeswery? KOszerne repro? Hmm...Dla mnie to ten hełm wygląda prawidłowo i mógł by sie nadac na przerobienie na hełm spadochroniarza, ale nie ja tu jeste profesjnoalista ;) Jest niedaleko mnie koles ktory sie zna równie jak wy wiec pogadam z nim i poszukam na ebayu ;) Trudno mi się odnaleźc na tym serwisie ale jakos sobie poradze ;)
mieniony mentalnie Edler powraca! Teraz zanim zapytam przeczytam ;)
Edler
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez jurgen » Pt lut 02, 2007 2:52 pm

taaaak, tu niestety nie ma dróg na skróty......
jurgen
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Piotr S » Śr lut 07, 2007 6:40 pm

\"Pastor\" napisał(a):Kup koszerne repro na eBayu, jest tego od groma. Hełm na D-Day zasadniczo nadaje się tylko M2D i takiego powinieneś szukać. M1C dobre na Market Garden. Jak kupisz M2 to będziesz miał wypas na całą wojnę. W USA robią repra na bazie oryginalnych 2 wojennych skorup i linerów. Można kupić nowe lub lepiej uzywane po reenactorach-są juz spatynowane i wyglądaja 100%. O ceny nie pytaj-wejdz na eBay i poszukaj.

Co hełmów M1C w Noramandii to sprawa nie jest chyba taka jednoznaczna.. Byłbym bardzo ostrożny przy stawianiu tak ostrej granicy. Pojawiać się owe M1C zaczęły w armii z końcem roku 1943 i nie należy wykluczyć, że znalazły się na głowach paratrooperów w dniu "D". Pewnie M2 był powszechniejszy bo powstał specjalnie dla spadochroniarzy ale tak na dobrą sprawę przystosowanie skorupy M1 do wersji spadochronowej polega jedynie na przeszyciu pasków z zatrzaskiem, a sedno sprawy tkwi w linerze.
Pozdr. P
Daleka droga z Pacyfiku...
Piotr S
101st
101st

Hełm m1C

Postprzez Pastor » Śr lut 07, 2007 7:55 pm

Ja podtrzymuję swoją opinię i postaram się to udowodnić: Faktycznie w październiku 1943r. QMC zdecydowało zmodyfikować uszy hełmu M2 (oraz zwykłego M1) z "fixed" (przymocowanych/przyspawanych) na ruchome. Produkcja zaczęła się jak piszesz w 43r. ale hełm ten nie pojawił się w katalogu QMC pod nazwą "Parachutist Helmet M1C" do stycznia 1945r. Według większości znawców tematu JEST MAŁO PRAWDOPODOBNE BY BYŁ UŻYWANY W NORMANDII. Studia nad wykopaliskami z pola bitwy Normandzkiej jak i analiza zdjęć dowodzą kilku faktów: Spora część spadochroniarzy miała nadal stare "fibrowe" linery a wiele hełmów M2 miała połamane "D-Bale" i reperowane czym popadnie, drutem, klamerkami od toreb itd. Bez wątpienia te "awarie" w czasie ćwiczeń w Anglii były reperowane lokalnie u rzemieślników. Znaleźć można też część hełmów M1 (kwadratowe uszy-spawane) z fabrycznie przyszytymi paskami spadochronowymi. (To następstwo zapychania niedoborów po zakończeniu kontraktu na produkcję M2) Częste jest też użycie zwykłych hełmów M1 z linerami para. Skorupy te były scalane z linerami w dowolny sposób-zazwyczaj sklejane taśmą samoprzylepną. Są fotografie dokumentujące takie praktyki. Konkludując: Hełm M1C to zawsze skorupa z ruchomymi uszami i paskami para do linera. Hełm M2 najpowszechniejszy (148tyś wyprodukowanych). Dalej zwykłe hełmy M1 z paskami "para" oraz zwykłe hełmy M1 ze zwykłymi paskami. Podobnie jak z M1C było z torbą M7 na maskę M5. Były 2 wersje-na napy i na 3 "LTD", miałem taka maskę nową w kartonie właśnie z taką torbą. Co z tego, że była datowana na 44 i zdaje się miesiącami też łapała się na D-Day. Nie znajdziesz ani jednego zdjęcia z taką torbą, żadna książka nie wspomina nic na ten temat. Po prostu ta partia nie załapała się na wojnę... Wracając do hełmu. jeśli współczesny rekonstruktor ma do dyspozycji produkty (repliki / konwersje) przynajmniej 3-4 firm i całą masę gotowych hełmów na eBayu to co się zastanawiać nad M1C?!? Wybór jest oczywisty!
Pastor
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Pastor » Śr lut 07, 2007 8:00 pm

Jeszcze jedno bo zapomniałem: Panowie! Hełm M1C to ZAWSZE hełm z ruchomymi uszami!!! Granica nie leży w przeszyciu pasków! Zwykły hełm M1 Fixed Bale z paskami para to wojenna prowizorka a nie katalogowy model! Prawdziwy kontraktowy hełm para jest M2 fixed "D" bale, a potem M1C hinged bale. Jeśli zobaczycie na zdjęciach zwykłe "kwadratowe" a nie "D" uszy do hełmu z paskami para to nie jest to hełm M1C! To zwykły M1 z paskami para!
Pastor
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez tomkey68 » Śr lut 07, 2007 8:04 pm

No i sprawa się wyjaśniła , bo miałem wątpliwości co do mojego hełmu M1 fixed bale.
T.
tomkey68
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Larwa » Śr lut 07, 2007 10:17 pm

Korzystając z okazji ma takie 2 pytanka:
1-Jakimi metodami łączono fabrycznie uszy do hełmów w wersji fixed ? Skoro często naprawiano je w warunkach, juz normalnego użytkowania to czy było by błędem naprzyklad przyspawanie ich ?
2- Czy wiadomo ile mniej więcej hełmów M1 fixed bale, mogło wziąść udział w dniu "D" ?
Larwa
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Pastor » Śr lut 07, 2007 10:28 pm

Uszy były przyspawane elektryczną zgrzewarką. TU JEST TO POKAZANE Co do drugiego pytania to nie spotkałem się z taka statystyką. Zakładając jednak, że skakały 2 dywizje to ilość hełmów M2 obstawiał bym na 60%. Reszta to zwykłe M1 z paskami para i bez pasków. Cóż za nie fart to był trafić takiego składaka :???: Oczywiście to moje przypuszczenia ale raczej pewne, że M2 było najwięcej. W końcu wyprodukowano ich prawie 150 tyś. 10x więcej niż paratroopersów w D-DAY...
Pastor
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Larwa » Cz lut 08, 2007 8:20 pm

Tak sobie właśnie myślę na temat przeróbki na stałe uszy. Zgrzewając dochowamy oryginalności ale z drugiej strony przy zgrzewaniu jest taki problem ze 2 materiały o różnych grubościach niezabardzo chcą sie zgrzewać, to znaczy zgrzeją sie ale wytrzymałość takiego połączenia nie będzie jakoś super mocna. Można tez obspawać cienką spoina ucho a następnie wyszlifować spoine pilniczkiem i upodobnić ją do zgrzewu, tylko ze wtedy odbiegamy juz od oryginału. I co tu wybrać?.
Larwa
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez Pastor » Pt lut 09, 2007 9:30 am

Zrób jak było, oryginalne uszy często się łamały-dla tego zmienili to rozwiązanie. Jak ci pęknie poprawisz, choć w naszych warunkach to mało prawdopodobne....
Pastor
zarejestrowani

Hełm m1C

Postprzez hornet3010 » Wt kwi 08, 2008 6:36 pm

na moich czestszych pobytach w galerii, zauwazylem, z niektorzy z Was w swoich helmach (wiekszosc to M2 czy moze M1C?) nie maja tych "paratrooper'owskich" linerów, jeśli tak to można nazwać (o te takie przedluzenia typu "A" do ochroniacza podbródka mi chodzi)... czy to moze dla tego, ze przeszkadzaja one w czyms? czy po prostu są niepotrzebne? :wink: sorry za klopot jesli juz ktos zadal to pytanie...
quot; Pokażcie mi człowieka zdolnego skoczyć z samolotu, a ja wam pokażę człowieka, który będzie z nim walczył..."

Benjamin Franklin
hornet3010
zarejestrowani

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strona główna forum

Powrót do US Wyposażenie