"Geneva Convention Identification Card, which he had to carry with him, in order to remain protected as a non-combatant or neutral member of the Armed Forces by the terms of the Geneva Convention in time of war "
W "Battered Bastards of Bastogne" Koskimakiego w rozdziale poświęconym schwytaniu 326th AMC medycy pozbywali się nawet noży/bagnetów, które posiadali żeby Niemcy nie znaleźli przy nich ŻADNEJ broni. Aczkolwiek zdarzali się też tacy, którzy nosili broń krótką schowaną pod kurtkami/płaszczami - dla własnego bezpieczeństwa.
.
2nd Rangers Private napisał(a):Noszenie colta przez medyków nie było bezpodstawne ponieważ medyk odznaczał się od zwykłego żołnierza i był to często cel numer 1 dla Niemców a jak wiadomo czasem szczególnie w walkach w mieście można stanąć z przeciwnikiem twarzą w twarz no i każdy chce jakoś przeżyć jak zaczynałem swoją przygodę z rekonstrukcją to na jednym z anglojęzycznych forów (nie pamiętam już nazwy) natknąłem się na relacje z Francji z 1 dnia lądowania gdy po świcie snajper zaatakował patrol zabijając w 1 kolejności właśnie sanitariusza a reszcie zadając rany postrzałowe w nogi skazując ich a powolne wykrwawienie się
Dlatego tak jak napisał kolega Łukasz Żaden akt bestialstwa nie jest w stanie mnie już zdziwić
POLAND1st2FIGHT napisał(a): O ile samosądy sprowokowane np. stratą towarzysza broni da się jeszcze uzasadnić, o tyle branie odwetu na zwłokach i bezczeszczenie ciała to już fakt trudny do zaakceptowania.
2nd Rangers Private napisał(a):Noszenie colta przez medyków nie było bezpodstawne ponieważ medyk odznaczał się od zwykłego żołnierza i był to często cel numer 1 dla Niemców a jak wiadomo czasem szczególnie w walkach w mieście można stanąć z przeciwnikiem twarzą w twarz no i każdy chce jakoś przeżyć jak zaczynałem swoją przygodę z rekonstrukcją to na jednym z anglojęzycznych forów (nie pamiętam już nazwy) natknąłem się na relacje z Francji z 1 dnia lądowania gdy po świcie snajper zaatakował patrol zabijając w 1 kolejności właśnie sanitariusza a reszcie zadając rany postrzałowe w nogi skazując ich a powolne wykrwawienie się
Powrót do Fakty, mity i inne dyskusje historyczne dot. 101 abn
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości