Go to footer

GRH 101 Airborne forum rekonstrukcji amerykańskich jednostek powietrznodesantowych

Hełm m1C

Oporządzenie i wyposażenie (szelki, pasy, ładownice, hełmy, rękawice, łopatki, kilofki, musset bagi, duffle bagi, menażki, manierki itp.). Tu również o dodatkach, jak pudełka na zapałki itp.

Moderatorzy: Mako, Jackson

Re: Hełm m1C

Postprzez AL » N sie 22, 2010 11:22 am

Pierwszy sprzedawca sam pisze że to garnki austryjackie. Wiec raczej nie są amerykańskie ;)
Poza tym na zamieszczonych fotkach na moje oko, widać inny kształt niz te drugowojenne US...

Druga aukcja też nie zawiera helmu który nadaje sie do rekonstrukcji amerykańskiego spadochroniarza US z okresu IIwojny św..

Na naszej stronie sa informacje jak powinien wyglądać liner a jak skorupa, co by mogły sie nadawać do rekonstrukcji w naszym temacie.Wystarczy poszukać i poczytać, no i zdjęć też jest trochę ;D
Polecam wcześniejszą lekturę postów wielu osób które miały już tę samą zagwostke odnośnie rodzaju hełmu, linera, webbingu(opaskowania)...
AL
101st
101st

Postprzez Jimmy » N sie 22, 2010 11:06 pm

Fakt.Ale gdyby przy ty drugim hełmie wymienić liner i uprząż na właściwą?Chyba niczego więcej nie brakuje mu?
Jimmy
zarejestrowani

Postprzez AL » Pn sie 23, 2010 7:07 am

Uprząż zakłada się na konia z tego co sie orientuję!
Jimmy, Jeszcze raz polecam Ci poczytanie o helmach na naszym forum. Na razie jesteś zielony w temacie i nawet nie wiesz jakiego sprzętu powinieneś szukać.
Ten helm o którym piszesz że niby ma dobra skorupę i wystarczy wymienić liner i paski podbródkowe- czyli: chin strap, jest plytkim hełmem. Wiesz o co chodzi: płytki-głęboki hełm? Łączenia rantu? Paski "A"?... Chyba jeszcze nie, więc poczytaj trochę, bo takie pytania pojawiały sie już wieeeelokrotnie. Jak nie wiesz co oznaczają podstawowe określenia w dziedzinie drugowojennych helmów to możesz sobie szukać. Ale prędzej czy później ktoś wcisnie Ci jakiś shit a Ty będziesz szczęśliwy że masz "dobry" hełm... Troszkę własnej inicjatywy Panie Kolego ;) Poczytaj i pokaż ze Ci zależy na wiedzy i że jesteś poważnie podchodzącym do sprawy Facetem. Chciałbyś iść na skróty? E-e, w rekonstrukcji tak sie ni da ! Nie mysl że to jakiś ochrzan z mojej strony-absolutnie nie!. Raczej koleżeńska rada ;)

Piszesz, Jimmy, ze "chyba niczego nie brakuje mu". Brakuje...oj brakuje... Gdyby był do rekonstrukcji naszej epoki taki pasujący-nie sterczałby wystawiany na allegro od tylu miesięcy !
AL
101st
101st

Postprzez Jimmy » Pn sie 23, 2010 9:03 am

Racja, poczytam.Dzięki za pomoc.
Jimmy
zarejestrowani

Postprzez AL » Pn sie 23, 2010 11:49 am

AL
101st
101st

Postprzez Rayan » Pn sie 23, 2010 12:55 pm

oryginał :)
Od chwili tej do końca świata... w pamięci ludzkiej będziemy żyć:my wybrańców garść,... kompania braci
Rayan
zarejestrowani

Postprzez ScreamingEagle » Wt sie 24, 2010 8:22 am

No raczej oryginał :)
ScreamingEagle
zarejestrowani

Postprzez past » Wt sie 24, 2010 1:36 pm

jedno z uszu dorabiane,
róznica w farbiw na oznaczeniu "funkcyjnym" i oddziału
do tego poszedł tylko za 535$

moim zdaniem troche popracowano nad nim
past
zarejestrowani

Postprzez AL » Wt sie 24, 2010 7:57 pm

Czekałem na taką wypowiedź fachowca, hehe ;D ;D Dzięki Past!!
Raczej pięknie postarzony :D Już kilka razy na forum pojawiały sie linki do aukcji takich nie do końca w całości starych egzemplarzy helmów.
Tak więc Panowie ScreemingEagle i Rayan-jak widzicie nawet "stary" hełm może czasem nie byc...stary ;)
AL
101st
101st

Postprzez ScreamingEagle » Cz sie 26, 2010 8:11 am

Niestety nie jestem fachowiec xD
ScreamingEagle
zarejestrowani

Postprzez AL » Cz sie 26, 2010 11:29 am

spoko-wiedza przyjdzie z czasem. Ja też ekspertem nie jestem, natomiast wiem, że potrzeba pewnej dozy wiedzy, uwagi i krytycyzmu w ocenieniu czy helm jest koszerny czy nie i na ile mógł byc przerabiany/postarzany. Nie należy opiniować po samym tylko "starym" wyglądzie.
Ale już wiecie na co jeszcze zwracać uwagę oglądając hełm. Poza tym ze ma być głęboki, rant łączony z przodu, trzeba też przyglądać sie jakości farby metalowego dzwonu-na zewnątrz jak i po wewnętrznej stronie, farby na oznaczeniach(jeśli takowe są), sprawdzać czy uszy są jednakowe-czy były dorabiane. Czasami helm wystawiany na aukcji wyglada na stary/podniszczony, a jego okres pochodzenia zdradzają np. paski przy uszach bo są z późniejszego okresu-więc trzeba wiedzieć jakie paski stosowano z jakimi zapięciami. Są też oznaczenia numeryczne od wewnętrznej strony helmu, ale tego bez osobistego oglądu garnka, raczej sie nie sprawdzi, chyba ze życzliwy sprzedawca poda jaki widnieje numer. Zawsze można ze wszystkim uderzać do nas na forum czy do innych osob orientujących sie w temacie, ale jeżeli sami posiadacie pewna wiedze to jesteście o nią bogatsi = plus dla Was :)
AL
101st
101st

Postprzez past » Cz sie 26, 2010 7:03 pm

AL napisał(a):Czekałem na taką wypowiedź fachowca, hehe ;D ;D Dzięki Past!!
Raczej pięknie postarzony :D Już kilka razy na forum pojawiały sie linki do aukcji takich nie do końca w całości starych egzemplarzy helmów.
Tak więc Panowie ScreemingEagle i Rayan-jak widzicie nawet "stary" hełm może czasem nie byc...stary ;)

nie jestem fachowcem , ale realistą. jak coś jest tanio na ebayu to sprawdzam ceny podobnych, do tego jak coś jest zwiazane z 101 , 82 to momentalnie czerwona lampka się zapala. Prawdziwe fanty airborne, rangers itp maja naprawdze niezłe ceny

Okazje zdarzają się ale aby taką trafic trzeba mieć neisamowitego farta.
past
zarejestrowani

Postprzez war correspondent » Cz sie 26, 2010 8:00 pm

Święte słowa księdza dobrodzieja, Panie PAST !!!!
Oryginalne hełmy spadaków osiągają kosmiczne ceny, stan bardzo dobry i kompletny to wydatek nawet powyżej 1000$.
Polecam przejrzenie oferty Richard`a J. Williams`a (WARRELICS.COM)

http://www.warrelics.com/default.asp

Można tam znaleźć kilka oryginalnych hełmów. Ceny mówią same za siebie.
Oto kilka linków:

http://www.warrelics.com/test2.asp?id=C1464

http://www.warrelics.com/test2.asp?id=C1495

http://www.warrelics.com/test2.asp?id=C4274

Myślę, że to już może dać pogląd jak kształtują się ceny oryginalnych hełmów w naprawdę dobrym stanie.
Pamiętać jedynie trzeba, że tego typu sztuki, to egzemplarze raczej kolekcjonersko-muzealne.
Trza po prostu węszyć po e-bay`u i bić się, mając na względzie cenę lub ewentualnie, będąc potwornie cierpliwym - trafić na okazję.
Mój hełm trafiłem za 16, 50$. No a potem - renowacja i przeróbka - d-bale.

M.
war correspondent
101st
101st

Postprzez arthur_szu » Pt sie 27, 2010 7:45 am

war correspondent napisał(a):Mój hełm trafiłem za 16, 50$. No a potem - renowacja i przeróbka - d-bale.

Za okazjami rzeczywiście warto węszyć - osobiście kupiłem 3 skorupy i zapłaciłem za nie 45$ :) Teraz są na etapie przerabiania na M2 :) Ale za nim kupiłem trochę to trwało...
There are no atheists in fox holes, some say.
Obrazek
arthur_szu
zarejestrowani

Postprzez ScreamingEagle » Pt sie 27, 2010 8:52 am

Ja kupiłem hełm na allegro oczywiście liner nie jest 2 wojenny ale ktoś mi poradził że dzwon jest dobry, paski w dzwonie mam trochę inne niż te na zdjęciach ale chyba też nie są 2 wojenne, jak już są fachowcy to chciałbym trochę rad czy nadaję się ten dzwon :)

http://allegro.pl/oryginalny-helm-m1-us ... 68090.html
ScreamingEagle
zarejestrowani

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strona główna forum

Powrót do US Wyposażenie