witam
Idąc tropem podanej stronki z m1 helmets można wywnioskować iż nie wszystkie hełmy z okresu WW2 były głębokie .
Pozwolę sobie zacytować pewną treść z ów stronki
M1 1943-44
Wariant z zawieszkami podpinki w formie ruchomego "zawiasu" (ang. hinged loops) usytuowanymi blisko nakładki. Nakładka również ze stali nierdzewnej, łączona z przodu. Część czerepów stalowych wykorzystanych do produkcji pochodziła z tłoczników stosowanych do wytwarzania poprzedniego modelu (głębsze czerepy). Przypuszczalnie od początku 1944 r. wszystkie czerepy powstawały już na nowych tłocznikach (płytsze). Lakierowane matową farbą koloru oliwkowo szarego z "posypką" z tartego korka. Paski podpinki - przyszywane. Produkcja : od listopada 1943 do października 1944.
Wynika z tego (proszę mnie poprawić jak coś pomyliłem) że m1 w wersji zarówno infantry jak i paratroop był też płytki zresztą na niektórych aukcjach zarówno allegro jak i znanym wszystkim ebay'u również w wersji tzw late m1 .
Powyższy mój post niema na celu obrażenia kogokolwiek z rekonstruktorów lub podważania ich poglądów o wyposażeniu i umundurowaniu

Przy okazji mam pytanko do użytkowników wersji m1 głębokiej oraz płytkiej Czy moglibyście napisać o ile cm one się różnią między sobą głębokością a co zatem idzie wysokością?
PS. Co do hełmu z paragraf 22 nie sugerowałbym się tym że są krzywo przyszyte paski itd bo wszystko ulega przeróbce

wiem iż pytałem sprzedawce a dodatkowo na miejscu wczepia on przynitowując oczywiście paski typu "A"
Oczywiście hełm czerep nie zostaje w żaden sposób pogłębiony itd. i jest to myślę fajna alternatywa dla ludzi lubiących płytsze wersje m1 które również występowały w czasie konfliktu drugowojennego
Pozdrawiam
James Ryan